Guggenheim Helsinki Museum Competition 2014

Partner in charge: arch. Maciej Busch, arch. Piotr Skrzycki, arch. Dawid Szczepański, arch. Kamil Doamchowski, arch. Paweł Maszota

CONCEPT DESCRIPTION
The design of Guggenheim Helsinki Museum focuses on the unique relationship between the City of Helsinki and the plot of the land located on the edge of the Etelasatama Bay. It has been guided by the topographical context of the coastline’s postglacial landforms- moraines, fjords, islands and eskers. This diverse vocabulary of forms has been the inspiration to the formal and material architectural language of the museum. Some of the special qualities reflect the Finnish landscape composed of hard rock valleys and granite hills while others lakes and forests.
Design Goals
The main design goal is to provide the space that hosts the unique art and design collection, fits to the city pattern but also makes a strong statement of its presence.
It is also necessary that the spatial solution address the urban issues such as defragmentation of the city and lack of public noncommercial spaces accessible to the citizens all year round taking the harsh Finnish climate into the account. The new building exposes attractive qualities of the bay and creates special conditions to become a vivid cultural space active through the year.
Guggenheim Helsinki Square
One of three predominant spaces of the proposed museum is the Guggenheim Square.
It has been designed as a double floor square. A space below the morphic shell shelters visitors form the summer heat and winter snows, allowing public enjoy the outdoors through the year enjoying roofed, open-air amphitheater and performance spaces.
The upper side of the shell becomes a city hill, exposed to the south side, providing stunning views of the town and the harbor and an unusual space to relax and stroll over the lunchtime or stop over during the sightseen walk.